0item(s)

Je hebt geen producten in je winkelmandje.

Black Friday! Sale duurt nog

Product was successfully added to your shopping cart.

De betekenis van de IP-waarden

Voordat je een lamp aanschaft, is het handig om even stil te staan bij de plaats waar je de verlichting gaat plaatsen. Buiten of in je badkamer heeft je lamp immers meer bescherming nodig dan bijvoorbeeld in de woonkamer.

De IP-codering (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur tegen eigen schade door gebruik in "vijandige omgevingen" en tegen eventueel gevaar voor de gebruiker. De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad weer tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

Hieronder vind je het complete overzicht van de verschillende IP waarden:

Wat praktische voorbeelden:

Een hanglamp voor je woonkamer, een plafonnière in je slaapkamer, een inbouwspot in je hal. Voor deze ruimten is geen extra bescherming van je lampen nodig. Een lamp met een IP20 waarde volstaat. Onze binnenverlichting heeft doorgaans een IP20 waarde.

 

De badkamer is een ander verhaal. Bovendien bestaat je badkamer uit meerdere zones.

Zone 1: in het bad of in de douche zelf – grote hoeveelheid vocht dus hoge mate van bescherming nodig. Wij adviseren hier minimaal IP65.
Bekijk hier onze lampen met IP65
Zone 2: direct boven de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad – vlakbij de natste zone 1.
Wij adviseren hier minimaal IP44, doch IP65 direct boven de douchecabine.
Bekijk hier onze lampen met IP44
Zone 3: overige compartimenten in de badkamer – geen directe aanraking met druppels water, wel mogelijkheid tot condensvorming. Wij adviseren hier minimaal IP21.
Bekijk hier onze lampen met IP21

In de specificaties van onze producten hebben wij de IP waarden vermeld. De simpele stelregel is; hoe hoger de IP waarde, hoe beter de bescherming!

Heb nog je vragen? Neem gerust contact op met onze Klantenservice.