Facebook Pixel

Lumen

Waar je vroeger naar watt keek op de verpakking van een lamp om te achterhalen hoeveel licht een lamp geeft, kijk je tegenwoordig naar lumen. Maar hoe zit dit nou precies? Wij leggen het je graag uit.

Het verschil tussen lumen en watt

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren, werd de lichthoeveelheid uitgedrukt in watt. Tegenwoordig staat de hoeveelheid lumen groter op de verpakking dan de hoeveelheid watt. Logisch, want alleen met lumen kun je verschillende lampen (halogeenlamp, spaarlamp en ledlamp) goed met elkaar vergelijken.

Dit kan even wennen zijn. Daarom vergelijken we hier de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt van een gloeilamp. Dit zie je ook op de verpakkingen van onze LED lichtbronnen staan. Voorbeeld: wanneer op de verpakking van een lamp 470 lumen staat, komt dit overeen met een gloeilamp van 40 watt.

In deze tabel zie je de vergelijking van lumen met watt:

Om je een wat beter beeld te geven: een lamp met 800 lumen verlicht gemakkelijk een hele kamer. Een lamp met 200 lumen is geschikt voor bijvoorbeeld een schemerlamp. Wanneer je meerdere sfeerlampjes bij elkaar plaatst (bijvoorbeeld in een kroonluchter) raden we je aan om lampjes van niet meer dan 100 lumen te gebruiken.

Uitzondering bij spots (reflectorlampen)

Bovenstaande tabel en uitleg geldt alleen voor rond schijnende lampen zoals peertjes. Voor spots met reflectorlampen gelden andere regels omdat de lichtbundel in een spot feller is. Een spot hoeft dus minder lumen te hebben dan een peertje om hetzelfde effect te creëren.

We raden je aan om een lamp met zo’n 250 lumen te gebruiken wanneer je een 35 watt halogeenspotje vervangt. Als vervanging van een 50 watt halogeenspot raden we je aan 350 tot 400 lumen te gebruiken.

Heb je nog vragen over lumen of watt? Neem gerust contact op met onze klantenservice.