Facebook Pixel

De betekenis van IP-waarden

Voordat je een lamp aanschaft is het belangrijk dat je nadenkt over waar je verlichting gaat plaatsen. Wanneer je een lamp buiten of in de badkamer plaatst, heeft deze immers meer bescherming nodig dan bijvoorbeeld in de woonkamer. De bescherming van lampen duiden we aan met een IP-waarde. De simpelste stelregel is: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.

De IP-codering (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur tegen eigen schade door gebruik in "vijandige omgevingen" en tegen eventueel gevaar voor de gebruiker. De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad weer tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.

Hieronder vind je een compleet overzicht van de verschillende IP waarden:

Wat praktische voorbeelden:

Een hanglamp in de woonkamer, een plafondlamp in de slaapkamer of een inbouwspot in de hal. De verlichting in deze ruimtes heeft geen extra bescherming nodig: een lamp met een IP20 waarde volstaat. Vrijwel al onze binnenverlichting heeft doorgaans een IP20 waarde.

De badkamer is een ander verhaal. Hier heb je vanzelfsprekend te maken met vocht en is verlichting met een hogere IP-waarde nodig. Je badkamer bestaat uit meerdere zones en iedere zone vraagt om een andere beschermingswaarde:

IP waarden verlichting badkamer

 

Zone 1: in het bad of de douche zelf. Hier is een grote hoeveelheid vocht en heeft dus een hoge mate van bescherming nodig. We adviseren je om hier minimaal IP65 te gebruiken. Bekijk al onze lampen met een IP65 beschermingswaarde.

Zone 2: rondom de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Vlakbij de natste zone 1. Wij adviseren hier minimaal IP44, doch IP65 direct boven de douchecabine. Bekijk al onze lampen met een IP44 beschermingswaarde.

Zone 3: overige compartimenten in de badkamer. Hier is geen directe aanraking met druppels water, wel mogelijkheid tot condensvorming. Hier adviseren we minimaal IP21. Bekijk al onze lampen met een IP21 beschermingswaarde.

In de specificaties van onze producten staan de IP-waarden vermeld. Ben je op zoek naar verlichting die veilig is voor gebruik in de badkamer? Bekijk dan hier onze collectie badkamerverlichting.

Heb je nog vragen over IP-waarden bij verlichting? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.