Facebook Pixel

Energielabels

Je bent er ongetwijfeld wel bekend mee: de gekleurde stickers die je op veel producten vindt. Niet alleen bij verlichting, maar ook op elektronica en witgoed. Deze stickers geven aan hoe energiezuinig een product is. Vanaf 1 september 2021 gelden er rondom energielabels op verlichting nieuwe regels. Voor deze datum liep het energielabel van klasse A++ tot en met E, en vanaf nu loopt het van klasse A tot en met G. Waarom is dit?

Waarom nieuwe energielabels voor verlichting?

In eerste instantie liep de classificatie van energielabels van A tot en met D. Tien jaar geleden zijn er energielabels met A+, A++ en A+++ ingesteld door de Europese Commissie omdat er steeds meer energiezuinige producten op de markt gekomen zijn. Hierdoor zie je de lagere klassering amper meer en wordt er vaak gekozen voor A++ of A+++. Dit zorgt voor verwarring en daarom is er besloten nieuwe labels te maken.

Op het nieuwe label zal een A+++ lamp nu klasse C zijn. Dit wil echter niet zeggen dat de lamp minder energiezuinig is! Op deze manier kan er meer onderscheid gemaakt worden in de verschillen van energiezuinigheid en is er ruimte voor nog energiezuinigere lampen.

Hoe ziet het nieuwe label eruit?

Het nieuwe label loopt van klasse A tot en met G. Lampen met label B of C zijn een zuinige keuze en op dit moment ook de meest zuinige keuze.

Een ander groot verschil op het label is de QR-code. Wanneer je deze scant, word je doorgestuurd naar de website van de EU. Op deze website lees je meer informatie over de lamp. Verder staat zoals gewoonlijk het energieverbruik ook beschreven op het label.

LET OP: Verpakkingen met het oude label mogen nog tot en met 1 maart 2023 verkocht worden.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Nieuw energielabel