0item(s)

Je hebt geen producten in je winkelmandje.

Black Friday! Sale duurt nog

Product was successfully added to your shopping cart.

Alles over het dimmen van (LED) lampen


Het dimmen van lampen

Gaan jouw lampen soms ook spontaan aan en uit? Flikkerende verlichting is niet erg sfeervol. Je kunt er vooral mee te maken krijgen bij een verkeerde combinatie tussen LED-lamp en dimmer. Over het dimmen van lampen is veel informatie beschikbaar. Maar waar moet je nu exact rekening mee houden? We leggen het hieronder stapsgewijs aan je uit (of bekijk hier meteen onze dimmer).


1. Armatuur

Een armatuur zonder lichtbron is altijd dimbaar. De lichtbron bepaalt immers of je kunt dimmen of niet. Dus een armatuur waar je zelf een dimbare lichtbron in doet, is in principe dimbaar. Er zijn ook armaturen die inclusief lichtbron geleverd worden. Kijk dan goed of de meegeleverde lichtbron dimbaar is. Dit is vooral belangrijk bij armaturen met ingebouwde/geïntegreerde lichtbronnen (bijvoorbeeld integrated LED). Deze kunnen immers niet meer vervangen worden door een andere lichtbron.


2. Lichtbron

De ontwikkeling van lichtbronnen verloopt in sneltreinvaart. Waar Edison ons in 1881 liet kennismaken met de gloeilamp, zijn de opvolgers halogeenlamp en spaarlamp ook alweer verouderd. LED is de toekomst. Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar.

Er is ontzettend veel keus in lichtbronnen. Om het makkelijk te maken vind je hieronder de meest gangbare types:

  • Spaarlamp
  • Gloeilamp of 230 volt halogeenlamp
  • 12 volt halogeenlamp
  • LED lamp

Nogmaals, een spaarlamp is in de meeste gevallen niet dimbaar. De overige lampen zijn wel dimbaar, mits je een kwalitatieve dimbare lichtbron én een passende dimmer gebruikt. Het dimmen van LED-lampen vraagt bijzondere aandacht, lees verder!

Veelverkochte dimbare LED-lichtbronnen


3. Dimmer

Voorheen was voor LED verlichting een speciale LED-dimmer nodig. Wij hebben dé perfecte oplossing voor het dimmen van al jouw verlichting. De iONLED is een universele dimmer, geschikt voor alle soorten lichtbronnen (natuurlijk met uitzondering van de meeste spaarlampen).

LET OP: voor 12 volt lichtbronnen is een transformator nodig en voor LED lampen een LED-driver. Of het nu LED, gloei- of halogeenlampen betreft, deze dimmer kan het aan!

Extra informatie voor het dimmen van LED verlichting

Omdat LED-lampen weinig stroom verbruiken, en in een laag bereik dimmen, willen deze lampen nog wel eens knipperen. Door de stelschroeven met een schroevendraaier te stellen kun je dit verhelpen. De iONLED kan nauw afgesteld worden met twee verschillende stelschroeven; één voor het 0-bereik en de andere tegen het knipperen. Gedimde LED-lampen kúnnen altijd even gaan knipperen bij het inschakelen van zware apparaturen zoals een wasmachine of droger omdat er piekspanning ontstaat.


4. De werking

De totale werking van de verlichting hangt af van diverse factoren. Daarbij spelen ook omgevingsfactoren een rol. Denk aan een intern of extern WiFi-signaal. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over het dimmen van lampen, vraag het gerust aan onze Klantenservice.


Van laag naar hoog sorteren

3 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren

3 artikel(en)