0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelmandje.

Product was successfully added to your shopping cart.

Alles over het dimmen van lampen


Het dimmen van lampen

Gaan jouw lampen soms ook spontaan aan en uit? Flikkerende verlichting is niet erg sfeervol. Je kunt er vooral mee te maken krijgen bij een verkeerde combinatie tussen LED-lamp en dimmer. Over het dimmen van lampen is veel informatie beschikbaar. Maar waar moet je nu exact rekening mee houden? In feite zijn er twee dimoplossingen; dimmen met smart verlichting en dimmen met traditionele dimmers.  

Hulp nodig bij je keuze? Onze Klantenservice zit voor je klaar!

DIMMEN MET SMART VERLICHTING

Slim dimmen met Philips Hue

  • Gegarandeerd draadloos dimmen zonder knipperend licht
  • Simpele installatie, geen elektricien nodig
  • Creëer de juiste sfeer voor elk moment, van zonsopgang tot zonsondergang
  • Zuinige en kwalitatieve LED verlichting
  • Je verlichting overal bedienen, zelfs buitenshuis
  • Verkrijgbaar in Hue White, Hue White Ambiance, Hue White and Color Ambiance


DIMMEN MET TRADITIONELE DIMMERS

Stap 1. Armatuur

Een armatuur zonder lichtbron is altijd dimbaar. De lichtbron bepaalt immers of je kunt dimmen of niet. Dus een armatuur waar je zelf een dimbare lichtbron in doet, is in principe dimbaar. Er zijn ook armaturen die inclusief lichtbron geleverd worden. Kijk dan goed of de meegeleverde lichtbron dimbaar is. Dit is vooral belangrijk bij armaturen met ingebouwde/geïntegreerde lichtbronnen (bijvoorbeeld integrated LED). Deze kunnen immers niet meer vervangen worden door een andere lichtbron.


Stap 2. Lichtbron

De ontwikkeling van lichtbronnen verloopt in sneltreinvaart. Waar Edison ons in 1881 liet kennismaken met de gloeilamp, zijn de opvolgers halogeenlamp en spaarlamp ook alweer verouderd. LED is de toekomst. Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar.

Er is ontzettend veel keus in lichtbronnen. Om het makkelijk te maken vind je hieronder de meest gangbare types:

  • Spaarlamp
  • Gloeilamp of 230 volt halogeenlamp
  • 12 volt halogeenlamp
  • LED lamp

Nogmaals, een spaarlamp is in de meeste gevallen niet dimbaar. De overige lampen zijn wel dimbaar, mits je een kwalitatieve dimbare lichtbron én een passende dimmer gebruikt.


Stap 3. Dimmer

Het selecteren van de juiste dimmer is het lastigste onderdeel van het proces! Niet elke dimmer werkt namelijk automatisch samen met een dimbare lichtbron. Hieronder leggen we uit welke dimmer je het beste voor welk type lichtbron kunt gebruiken.

C dimmers
C dimmers zijn capacitieve (fase-afsnij) dimmers en dimmen gloeilampen, 230 volt halogeenlampen,12 volt halogeenlampen met een elektrische transformator, dimbare spaarlampen en dimbare LED-lampen. Het minimale aangesloten wattage voor deze dimmer is 20 watt en het maximale 315 watt.

Het grote voordeel van een C dimmer is dat deze vrij universeel is. De meest gebruikte C dimmer is de Tronic C dimmer. Bekijk de verdere specificaties.

R, L dimmers
L dimmers zijn inductieve (fase-aansnij) dimmers en dimmen gloeilampen, 230 volt halogeenlampen, 12 volt halogeenlampen met een spoeltransformator en als het is aangegeven op de dimmer ook dimbare LED-lampen.

 

Het grote voordeel van een R, L dimmer is de lage prijs. Wij adviseren de 2470TW. Bekijk de verdere specificaties.

LED dimmers
LED lampen zijn interessant vanwege de langere levensduur en het lage energieverbruik. Omdat de techniek wat complexer is, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Indien je graag LED verlichting wilt dimmen, is het niet alleen belangrijk om te weten óf de LED lichtbron dimbaar is. Het is vooral relevant hoe de lichtbron dimbaar is. Is dit via een Tronic stuctuur of bijvoorbeeld King of Dimming? De kwaliteit van de LED lamp is doorslaggevend. Wij raden je aan om vooraf goed onderzoek te doen of te overleggen met onze Klantenservice.

Wij bieden verschillende LED dimmers aan:

05-99400 Tronic C. Werkt met nagenoeg alle dimbare lampen en is eenvoudig te bevestigen aan de muur.

2490HPTW. Deze druk-/draaidimmer is een fase afsnijding dimmer. Geschikt voor gebruik van 12 volt LED. Met deze LED dimmer (voorzien van KEMA keur) en zijn 8 dimprofielen zit je altijd goed. Dimt je LED lamp niet goed, dan klik je gewoon door naar het volgende LED profiel. Hierdoor ontstaat een dimbereik van maar liefst 98% tot 3%. Geschikt voor dimbare lampen van minimaal 5 en maximaal 150 Watt.

2492TW. Duo dimmer van hoge kwaliteit. Ideaal als je twee armaturen op één dimmer wilt aansluiten. Aantal te dimmen lampen per kanaal is circa 4 stuks. Geschikt voor dimbare lampen van minimaal 3 en maximaal 100 Watt pér dimkanaal.

Typen LED lampen
LED lichtbronnen zijn er in verschillende soorten, maten en kleurtemperaturen. Wij bieden comfort dimming, scene switch, warm glow en retro look. Bekijk hier ons volledige assortiment.

Extra informatie voor het dimmen van LED verlichting
Zoals je ziet, luistert het dimmen van LED verlichting nogal nauw. Omdat LED-lampen weinig stroom verbruiken, en in een laag bereik dimmen, willen deze lampen nog wel eens knipperen. Door de potentiemeter met een schroevendraaier te stellen kun je dit grotendeels verhelpen. Gedimde LED-lampen kunnen ook even gaan knipperen als zij op dezelfde stroomgroep zijn aangesloten als de koelkast, tv, wasmachine of droger (of elk ander elektrisch apparaat dat veel wattage verbruikt). Dit omdat er piekspanning ontstaat bij inschakeling van deze apparaten.


Stap 4. De werking

De totale werking van de verlichting hangt dus af van diverse factoren. Daarbij spelen ook omgevingsfactoren een rol. Denk aan een intern of extern WiFi-signaal. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het ons weten via de Klantenservice.


Van laag naar hoog sorteren

5 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren

5 artikel(en)