Facebook Pixel

Het dimmen van lampen

Gaan jouw lampen soms ook spontaan aan en uit? Flikkerende verlichting is niet erg sfeervol en zelfs storend. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerde combinatie van een LED lamp en dimmer. Over het dimmen van lampen is veel informatie beschikbaar. Maar waar moet je nu exact rekening mee houden? We leggen het je hieronder stapsgewijs uit (of bekijk hier direct onze universele dimmer).

1. Armatuur

Een armatuur zonder lichtbron is altijd dimbaar. De lichtbron bepaalt immers of je kunt dimmen of niet. Dus een armatuur waar je zelf een dimbare lichtbron in plaatst, is in principe dimbaar.

Er zijn ook armaturen die inclusief lichtbron geleverd worden. Kijk dan goed of de meegeleverde lichtbron dimbaar is. Dit is vooral belangrijk bij armaturen met ingebouwde lichtbronnen (bijvoorbeeld integrated LED). Deze kunnen immers niet vervangen worden door een andere lichtbron.

2. Lichtbron

De ontwikkeling van lichtbronnen verloopt in sneltreinvaart. Waar Edison ons in 1881 liet kennismaken met de gloeilamp, zijn de opvolgers (halogeenlamp en spaarlamp) ook alweer verouderd. LED is de toekomst. Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar.

Ook slimme lichtbronnen, zoals die van Philips Hue en Wiz, worden steeds populairder. Al deze LED lampen zijn soepel draadloos te dimmen via een app op je smartphone of tablet, of met een van de handige bedieningsmogelijkheden. Hier is dus geen aparte dimmer voor nodig.

Kortom: een spaarlamp is in de meeste gevallen niet dimbaar. De overige lampen zijn wel dimbaar, mits je een kwalitatieve dimbare lichtbron én een passende dimmer gebruikt. Het dimmen van LED lampen vraagt bijzondere aandacht, lees daarom zeker verder!

3. Dimmer

Voorheen was voor LED verlichting een speciale LED dimmer nodig. Wij hebben dé perfecte oplossing voor het dimmen van al jouw verlichting. De IONLED is een universele dimmer, geschikt voor alle typen lichtbronnen (met uitzondering van de meeste spaarlampen).

Let op: voor 12 volt lichtbronnen is een transformator nodig en voor LED lampen een LED-driver.

LED lampen verbruiken weinig stroom en dimmen in een laag bereik, hierdoor willen deze lampen nog wel eens knipperen. Door de stelschroeven met een schroevendraaier te stellen kun je dit verhelpen. De IONLED dimmer kan nauw afgesteld worden met twee verschillende stelschroeven; één voor het 0-bereik en de andere tegen het knipperen. Gedimde LED lampen kunnen altijd even knipperen bij het inschakelen van zware apparatuur (zoals een wasmachine of droger) omdat er piekspanning ontstaat.

  1. Dit product is op voorraad in ons magazijn en wordt vandaag verzonden!
    Vandaag verzonden!
    Lucide Muurdimmer LED 5-300 Watt
     42,95

4. De werking

De totale werking van de verlichting hangt af van diverse factoren. Daarbij spelen omgevingsfactoren een rol. Denk aan een intern of extern WiFi-signaal.

Mocht je nog vragen hebben over het dimmen van lampen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.