Wat is kleurtemperatuur?

Wat is kleurtemperatuur?

De term kleur kennen we en de term temperatuur kennen we. Maar wat is kleurtemperatuur bij licht nou precies? In deze blog leggen we uit wat de verschillende kleurtemperaturen zijn en wat voor effect deze op jou kunnen hebben.

Lichtkleuren

De kleurtemperatuur van licht wordt gemeten in Kelvin (K). Dit varieert van warm kaarslicht tot helder daglicht. Hierbij is de vuistregel: hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer de kleur van het licht is.

Wil je graag sfeervol warm kaarslicht? Kies dan voor een lichtbron tussen 1800-2400K. Wanneer je graag fel licht wilt, kies dan voor 6500K. Dit is gelijk aan koel helder daglicht.

Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijker en energiezuinigere vervanger van een gloeilamp, kies dan voor een LED lamp van ongeveer 2700K.

Lees hier verder als je meer wilt weten over kleurtemperatuur.

Hieronder vind je het complete overzicht van de verschillende kleurtemperaturen:

Welke kleurtemperatuur kies je?

Op kantoren en in industriële werkomgevingen wordt voornamelijk “koud licht” gebruikt. Dit koele licht is bijna zo helder als daglicht en zorgt ervoor dat de productiviteit en concentratie worden verhoogd. De Kelvin-waarde is dan tussen de 4000K en de 6500K.

Wil je juist meer sfeer creëren? Ga dan voor warm wit licht en kies voor een lichtbron met ongeveer 2700K of minder. Hierdoor ontstaat een behaaglijk en gezellige sfeer.

Eenvoudig wisselen tussen verschillende kleurtemperaturen

De kleurtemperaturen van Philips Hue

We begrijpen dat het lastig kan zijn om de juiste kleurtemperatuur te bepalen. Philips Hue biedt de oplossing! De verlichting van Philips Hue is volledig via je telefoon of tablet te bedienen dankzij de nieuwste Bluetooth technologie. Erg handig natuurlijk, maar dat is nog niet alles. Er zijn twee soorten Philips Hue verlichting; White ambiance en White and Color ambiance.

Philips Hue White Ambiance verlichting

Bij de White Ambiance verlichting kun je zelf de juiste kleurtemperatuur bepalen: je hebt de keuze uit 50.000 verschillende wittinten. Zo kun je overdag kiezen voor helder daglicht voor een concentratie boost, en ’s avonds geniet je van een zachte, warme gloed die je helpt ontspannen. Ook het dimmen van deze lichtbronnen gaat soepel draadloos via je telefoon.

Philips Hue White and Color Ambiance verlichting

Met de White and Color Ambiance verlichting van Philips Hue heb je keuze uit dezelfde 50.000 wittinten én kun je ook nog eens uit 16 miljoen verschillende kleuren kiezen! Al de lichtkleuren hebben een andere werking.

  • Rood licht: geeft energie en houdt je alert, staat voor passie en verbetert je sportieve prestaties
  • Blauw licht: kalmeert en helpt concentreren, straalt vertrouwen uit
  • Groen licht: sterkt je aan, is verfrissend en biedt een harmonieuze sfeer
  • Oranje licht: stimuleert creativiteit, is vrolijk en vriendelijk
  • Paars licht: verlicht stress, stimuleert je fantasie en wijsheid

Heb je nog vragen over kleurtemperatuur of wil je graag meer advies? Neem gerust contact op met onze verlichtingsexperts.