Schakel nu over naar LED

Steeds meer mensen kiezen voor LED verlichting. Goed voor milieu en portemonnee. De besparingen op energie en onderhoud zorgen ervoor dat investeringen snel worden terugverdiend. De huidige LED lampen kunnen de meeste halogeenlampen, gloeilampen en spaarlampen vervangen. Dat is goed nieuws!

Maar waar LED je op?

Er is inmiddels een enorm aanbod aan LED lampen op de markt. En nee, deze zijn niet meer kil van kleur. En ja, deze zijn ook steeds vaker dimbaar. Mogelijkheden te over! Je kunt diverse aspecten in je keuze laten meewegen, zoals lichtopbrengst, kleurtemperatuur, dimbaarheid en levensduur. Onze ervaring is dat niet de prijs maar kwaliteit doorslaggevend is voor een prettige lichtbeleving.

Watt en Lumen

In deze blog leggen we je graag wat uit over lichtopbrengst.

We zijn gewend te spreken over het wattage van een lamp. Hier wordt van oudsher het stroomverbruik van de gloeilamp mee bedoeld. Feitelijk wordt het uitgestraalde licht aangegeven in lumen. De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. En dat is waar het om draait. Kijk bij je keuze wel goed naar welk wattage jouw armatuur maximaal aankan!

Wat praktische voorbeelden:

Doorgaans kun je met een 6 Watt LED lamp prima je bureau verlichten. In je toilet volstaat een LED lamp van 4 of 5 Watt. Voor boven je eettafel zou je een 8 Watt dimbare LED lamp kunnen kiezen. Dit staat in verhouding met een stroomverbruik van 60 Watt bij een gloeilamp.

Stroomverbruik gloeilamp Stroomverbruik LED-lamp Lichtopbrengst in lumen
15 Watt 2 Watt  100 lumen
25 Watt 4 Watt 200 lumen
40 Watt 6 Watt 400 lumen
60 Watt 8 Watt 700 lumen
75 Watt 12 Watt 900 lumen
100 Watt 23 Watt 1200 lumen

Hieronder zetten we onze beste LED lampen voor je op een rij. Heb je hier vragen over? Laat het ons weten.

Direct op zoek naar een bijpassende dimmer? Bekijk hier onze universele dimoplossing.

Volgende week meer informatie over kleurtemperaturen! Stay tuned!

Traditionele bulbs E27

Traditionele bulbs E14

Traditionele bulbs GU10

Vintage bulbs