3 tips voor het verlichten van je badkamer

3 tips voor het verlichten van je badkamer

De badkamer is een plek waar je dag start, en deze wil je het liefst zo ontspannen mogelijk beginnen. Badkamerverlichting speelt hierbij een grote rol. Maar wat moet je kiezen en waar moet je op letten? Geen zorgen, wij hebben 3 tips die jou hierbij gaan helpen. 

1. Een badkamer lichtplan

Als je alles wilt halen uit je badkamerverlichting is het maken van een lichtplan de eerste stap. Maak een goede plattegrond (met de juiste maatvoering) van je badkamer en geef vervolgens met cirkels de activiteiten weer die plaatsvinden. Begin daarna met het plaatsen van het aantal lichtpunten. Je kunt hiervoor onderscheid maken in drie verschillende soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

  • Basisverlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting

Basisverlichting

Basisverlichting is erg belangrijk, deze verlicht namelijk je volledige badkamer. Deze verlichting is meestal aangesloten op de hoofdschakelaar en doe je als eerste aan als je een ruimte binnenloopt. Voor basisverlichting in de badkamer worden vaak plafondlampen of plafondspots gebruikt omdat deze de volledige ruimte goed verlichten.

Functionele verlichting

Functionele verlichting wordt gebruikt om gerichter plekken te verlichten. Deze lampen plaats je op plekken waar je wel wat extra licht kan gebruiken, bijvoorbeeld boven de spiegel of in de douche. Wandlampen en spots zijn erg geschikt als functionele verlichting in de badkamer.

Sfeerverlichting

Om lekker tot rust te komen en te ontspannen is de juiste sfeer in de badkamer erg belangrijk. Bij sfeerverlichting is indirect licht het fijnst. Perfect hiervoor zijn LED-strips aan de wand of onder het badkamermeubel, maar ook dimbare LED spots creëren een aangename sfeer.

2. IP-waarde voor in de badkamer

Een hanglamp in de woonkamer, een plafondlamp in de slaapkamer of een inbouwspot in de hal. De verlichting in deze ruimtes heeft geen extra bescherming nodig: een lamp met een IP20 waarde volstaat. Vrijwel al onze binnenverlichting heeft doorgaans een IP20 waarde.

De badkamer is een ander verhaal. Hier heb je vanzelfsprekend te maken met vocht en is verlichting met een hogere IP-waarde nodig. Je badkamer bestaat uit meerdere zones en iedere zone vraagt om een andere beschermingswaarde:

 

Zone 1: in het bad of de douche zelf. Hier is een grote hoeveelheid vocht en heeft dus een hoge mate van bescherming nodig. We adviseren je om hier minimaal IP65 te gebruiken. Bekijk al onze lampen met een IP65 beschermingswaarde.

Zone 2: rondom de douchecabine, rond de wastafel en rondom het bad. Vlakbij de natste zone 1. Wij adviseren hier minimaal IP44, doch IP65 direct boven de douchecabine. Bekijk al onze lampen met een IP44 beschermingswaarde. 

Zone 3: overige compartimenten in de badkamer. Hier is geen directe aanraking met druppels water, wel mogelijkheid tot condensvorming. Hier adviseren we minimaal IP21. Bekijk al onze lampen met een IP21 beschermingswaarde. 

In de specificaties van onze producten staan de IP-waarden vermeld. Ben je op zoek naar verlichting die veilig is voor gebruik in de badkamer? Bekijk dan hier onze collectie badkamerverlichting.

3. Kelvin

Kelvin geeft aan wat de kleurtemperatuur van een lamp is. De activiteiten in een ruimte bepalen welke lichtkleur nodig is. Ben je aan het werk, dan heb je meer licht nodig dan wanneer je ontspannen op de bank zit. Voor verlichting in de badkamer kun je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur van ongeveer 2700 kelvin. Je wilt namelijk niet verblind worden door te felle verlichting. Lees hier meer over kleurtemperatuur.

Slimme badkamer verlichting

Wil je tijdens het nachtelijke toiletbezoek niet gelijk in een fel verlichte badkamer komen, dan heeft AduroSmart een bewegingssensor. Deze kan draadloos aangesloten worden op een smart home hub en detecteert beweging binnen een bereik van 8 meter. In combinatie met een AduroSmart lichtbron stel je zelf de perfecte lichtsterkte in. Gebruik een AduroSmart Tunable White en Color lichtbron om je badkamer meer kleur geven. De AduroSmart verlichting is gemakkelijk via een app aan/uit te zetten en te dimmen. Van romantisch rood naar sfeervol warm wit. Met AduroSmart is het allemaal mogelijk.