Tips voor verlichting in de slaapkamer

Tips voor verlichting in de slaapkamer

De slaapkamer is een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Het moet een ruimte zijn waar jij jezelf goed voelt; de slaapkamer inrichting bepaalt immers met wat voor gevoel je naar bed gaat, maar ook hoe je weer opstaat. Hierbij speelt verlichting een grote rol. In deze blog leggen we je uit hoe je met verlichting een fijne sfeer in de slaapkamer creëert en hoe je deze ruimte optimaal verlicht.

In de slaapkamer maken we gebruik van vier soorten verlichting: basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting in de slaapkamer

De basis verlichting van een slaapkamer is meestal de plafondverlichting. Je kunt kiezen voor één centraal lichtpunt zoals een plafondlamp of inbouwspots.

De verlichtingsexperts van Meerdanlicht.nl raden aan om dimbare, heldere basisverlichting te kiezen. Hierdoor kun je goed zien wat je doet en kun je jezelf goed in de spiegel zien. Maar omdat de verlichting dimbaar is, kun je ook in een handomdraai een ontspannen sfeer in de slaapkamer creëren.

Extra handig: zorg ervoor dat je de basisverlichting in je slaapkamer zowel bij de deur als bij het bed kunt in- en uitschakelen.

Taakverlichting in de slaapkamer

Lees je graag in bed? Dan is een goede leeslamp of een richtbaar lampje aan de wand onmisbaar. Met deze subtiele taakverlichting kun jij nog een boek lezen terwijl je partner ligt te slapen. Gebruik voor taakverlichting geen inbouwspots of hanglampen, deze verspreiden te veel licht.

Ook mag de verlichting van de spiegel niet vergeten worden, dit vraag om een speciale aanpak. Plaats geen spots recht boven de spiegel, dit creëert schaduwen. Breng wandlampen naast de spiegel aan, of kies voor indirecte verlichting achter de spiegel. Dit zorgt voor mooie, zachte verlichting.

Sfeerverlichting in de slaapkamer

Natuurlijk mag sfeerverlichting niet ontbreken in de slaapkamer. Voor het creëren van sfeerverlichting is indirect of diffuus licht de beste keuze. Sfeerverlichting begint al bij de dimbare basisverlichting. Vul dit aan met mooie lampen op je nachtkastje en decoratieve lichtobjecten. Je slaapkamer krijgt zo direct een rustgevende uitstraling.

Extra sfeervol: gebruik gekleurde LED strips van Philips Hue voor het aanbrengen van sfeerverlichting. Plaats een strip onder de rand van het bed of op het hoofdboord. Uit 50.000 wittinten en 16 miljoen verschillende kleuren kun je zelf de ideale lichtkleur voor jouw slaapkamer kiezen. De LED lichtstrips bedien je volledig via je telefoon of tablet. Je kunt eenvoudig tussen verschillende kleuren wisselen en het licht van de strip soepel draadloos dimmen. Sfeer creëren was nog nooit zo makkelijk!

Accentverlichting in de slaapkamer

Pronkstukken in de slaapkamer verdienen extra aandacht! Gebruik een schilderijlamp om een kunstwerk uit te lichten of zet een bepaald meubelstuk in de spotlight met een LED strip of spotlamp. Overdrijf echter niet: hoe minder accentverlichting, hoe groter het effect.

Aan de slag met het verlichten van je slaapkamer!

Nu je weet welke soorten slaapkamerverlichting er zijn is het tijd om aan de slag te gaan, voor welke lampen kies jij?