Waarom zou je moeten overstappen naar LED verlichting?

Waarom zou je moeten overstappen naar LED verlichting?

De hoeveelheid die je kan besparen op energiekosten hangt af van de energiebron die je vervangt met een LED lamp. Gemiddeld kun je 50% besparen op energieverbruik- en kosten wanneer je overstapt op LED verlichting. Deze energiebesparing kan bij bepaalde producten zelfs oplopen tot 70%! 

Wat is LED verlichting?

Het woord LED is een Engelse afkorting voor “Light Emitting Diode”. Dit is een elektronisch component van een paar millimeter groot, wat veel licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen loopt. De eerste generatie LED werd uitgevonden in 1927, echter werden LED’s pas grootschalig gebruikt vanaf 1962.

Wat is het verschil tussen een LED lamp en een traditionele lamp?

Onder traditionele lampen verstaan we gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en TL lampen. Een LED lamp is energiezuiniger dan een traditionele lamp en produceert nagenoeg geen warmte.

Maar het grootste verschil tussen LED lampen en traditionele lampen is de richting waarin het licht gestuurd wordt. Bij de oude lampen wordt het licht alle kanten (360 graden) uitgestraald en bij LED verlichting wordt al het licht één kant op gestuurd. Hierdoor kan LED veel gerichter en specifieker ingezet worden.

De voordelen van LED verlichting

Energiebesparing

Een van de bekendste voordelen van LED verlichting is de energiebesparing. De hoeveelheid die je precies bespaart hangt af van de energiebron die je vervangt met een LED lamp. Gemiddeld kun je 50% besparen op energieverbruik- en kosten wanneer je overstapt op LED verlichting. Deze energiebesparing kan bij bepaalde producten zelfs oplopen tot 70%!

Milieuvriendelijke verlichting

Wanneer een traditionele halogeen- of gloeilamp kapot gaat, is het belangrijk dat deze op de juiste manier verwerkt wordt. Deze lampen moeten dus op een aparte wijze ingezameld en verwerkt worden. Bij het onjuist verwerken van deze verlichtingsvormen kunnen stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu vrijkomen.

Bij een LED lamp is dit proces een stuk eenvoudiger. Wanneer de lange levensduur van een LED lamp voorbij is, kan deze volledig gerecycled worden. Dit proces is veilig en een stuk eenvoudiger. LED verlichting is dus een natuurvriendelijkere vervanger van conventionele verlichting.

Levensduur van LED verlichting

De gemiddelde levensduur van een LED lamp is zo’n 35.000 tot 50.000 branduren. Dit betekent dat een LED lamp 35 tot 50 keer langer mee gaat dan een normale gloeilamp. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van LED verlichting laag en is er sprake van een snelle terugverdientijd (vaak korter dan één jaar).

Geen lichtverspilling

Zoals eerder genoemd verspillen LED producten geen licht. In tegenstelling tot conventionele verlichting, is bij LED verlichting de lichtbron beter gericht. Een voorbeeld hiervan zijn TL buizen, deze schijnen licht 360º rond. De buizen schijnen dus ook naar het plafond, ook al heb je hier geen licht nodig.

LED tubes, het alternatief voor TL buizen, schijnen het licht alleen naar beneden en opzij. Hierdoor wordt er geen energie verspilt aan de uitstraling van licht in onnodige richtingen. Ook heb je met LED verlichting niet te maken met verlies van lichtintensiteit.

LED verlichting in alle soorten en maten

Er wordt vaak gedacht dat LED verlichting hard wit is en een ongezellige uitstraling heeft. Niets is minder waar! Er zijn veel lichtbronnen beschikbaar in warme witte kleuren.

Daarnaast zijn er ook LED lichtbronnen verkrijgbaar die van kleur kunnen veranderen, zoals Philips Hue. Met deze lichtbronnen kun je zelf de kleur en intensiteit van het licht bepalen. Tevens zijn deze lampen dimbaar en met de handige app bedien je ze vanuit je luie stoel.

LED lichtbronnen

In ons assortiment vind je veel verschillende soorten LED lichtbronnen. Deze lichtbronnen draai je gemakkelijk in je huidige armaturen. Ga je voor een standaard LED lamp, of voor een dimbare lichtbron met Step Dimming of Dim to Warm technologie?

Slimme LED verlichting

De LED verlichting van Philips Hue, WiZ en AduroSmart gaan nog een stapje verder. De lichtbronnen beschikken over de nieuwste Bluetooth techniek en zijn daardoor volledig via je telefoon of tablet te bedienen. Dim het licht soepel en bepaal zelf de lichtkleur- en sterkte met één druk op de knop.