Eindeloos genieten met de mooiste buitenverlichting

Eindeloos genieten met de mooiste buitenverlichting

De dagen worden langer en de temperaturen stijgen, het tuinseizoen is weer aangebroken. We boenen het alg van de tegels, geven de schutting een likje verf en zetten de tuinmeubels op hun plek. Tijd voor de eerste BBQ van het jaar, het liefst wil je dan lekker lang natafelen. Daarom is het tijd om buitenverlichting aan te schaffen, zo hoef je niet in het donker te zitten. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Scroll snel verder!

Waarom buitenverlichting?

Goede verlichting in je tuin bestaat niet alleen uit basisverlichting maar is ook een sfeermaker. Na een zwoele zomeravond wil je het liefst zo lang mogelijk nagenieten in je tuin. Maar ook als je binnen zit is het prettiger om naar een verlichte tuin te kijken, de tuin is tenslotte een verlengstuk van je huis. Tuinverlichting zorgt ervoor dat je ’s avonds nooit meer in het donker hoeft te lopen, en daarnaast schrikt het ongewenste gasten zoals inbrekers af.

Welke soorten buitenverlichting zijn er?

Er zijn veel soorten tuinverlichting, met ieder een eigen functie. Misschien denk je bij een tuinlamp alleen aan een simpele muurlamp naast de deur, maar er zijn veel mogelijkheden die jouw tuin sfeervol kunnen verlichten. Zo heb je functionele tuinspots, ruimte besparende hanglampen, sfeervolle tafellampen of slimme lightstrips. Veel keuze dus! Wij geven je graag een aantal tips.

Wandlampen

Wandlampen plaats je tegen een muur of schutting en zorgen voor sfeervol en functioneel licht bij de voordeur of op het terras. Je kunt kiezen voor lampen die het licht twee kanten op laat schijnen, dit is het zandloper effect zoals op de foto afgebeeld. Je hebt ook buitenwandlampen die het licht alleen naar onder of naar boven laten schijnen, beide zorgen voor een sfeervol effect.

Sokkels en lantaarns

Ben je op zoek naar tuinlampen om je tuinpad of oprit mee te verlichten, kies dan voor een sokkel of lantaarn. Deze sfeer- en oriëntatielampen zorgen voor een mooi verlicht pad en zorgen tevens door diepte in de tuin.

Grondspots

Grondspots geven licht vanaf de grond. Ze zijn ideaal voor het verlichten van je tuinpad of oprit als oriëntatieverlichting en wegwijzers. Doordat ze netjes in de grond verwerkt kunnen worden zijn ze minder opvallend en ruimte besparend. Je kiest voor een grondspot als je op zoek bent naar verlichting waarbij het licht meer opvalt dan het armatuur.

Prikspot

Heb je een eyecatcher in je tuin zoals een boom of een fontein dan kun je deze prachtig uitlichten met een prikspot. De naam geeft eigenlijk al prijs dat ze eenvoudig te plaatsen zijn. Je prikt de spot in de grond op de plek waar jij hem wilt hebben. Het armatuur van de prikspot steekt boven de grond uit zodat je de schijnrichting kunt bepalen. Zo zorg je ervoor dat de blikvanger in je tuin altijd mooi verlicht is.

Tafellampen

Een lange zomeravond in de tuin wordt nog gezelliger met een tafellamp voor buiten. Een tafellamp zorgt niet alleen voor extra sfeer maar dient ook als decoratie voor op tafel. En niet onbelangrijk, ze zijn eenvoudig te verplaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse soorten, vormen en kleuren. Een moderne, abstracte of sierlijke tafellamp, er past altijd iets bij jou in de tuin!

Hanglampen

Hanglampen zijn niet alleen populair binnen maar ook buiten maken ze een opmars. Een hanglamp is perfect als je een terrasoverkapping of tuinhuis wilt verlichten. Ze zorgen niet alleen voor functioneel licht maar ook voor sfeerverlichting. Ideaal om tijdens een zwoele zomeravond onder de overkapping te blijven zitten.

Lightstrips

Met een lightstrip creëer je op een unieke manier licht in je tuin. Let er hierbij natuurlijk wel op dat de lightstrip ook geschikt is voor buiten. Het voordeel van een lightstrip is dat je het licht kunt vormen zoals jij graag wilt. Een lightstrip kun je alle kanten op buigen, erg handig. Verlicht bijvoorbeeld het pad, omlijn het plantsoen of licht andere speciale punten uit.

Solar tuinlampen

Met solar lampen verlicht je jouw tuin op een milieubewuste wijze. Geen lastig installatie werk of onhandige kabels. En niet onbelangrijk, je ziet het gebruik van de lamp niet terug op de energierekening. Een solar lamp laadt zichzelf op met zonlicht en gaat vanzelf aan wanneer het donker wordt door de schemersensor.

Lichtplan voor je buitenverlichting

Een lichtplan helpt je om inzichtelijk te krijgen wat je wilt verlichten, met welke lampen en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wij hebben een aantal stappen op een rijtje gezet zodat je voorbereid aan de slag kunt.

  1. Plattegrond
    Begin met een op schaal gemaakte schets van je tuin. Denk hierbij aan de omlijning van je tuin, vaste voorwerpen zoals bomen, een overkapping en meubels. Geef daarnaast aan waar de aansluitingen voor de elektra zich bevinden zodat je hier rekening mee kunt houden in de volgende stappen.
  2. Wat wil je verlichten?
    Bepaal nu vanuit welk opzicht je de verlichting wilt zien, bijvoorbeeld vanaf je veranda of vanaf binnen. Wat wil je vanaf die locatie verlicht zien? Wil je bijvoorbeeld de vijver, een fontein, het pad of een boom graag verlicht zien. Geef dit door middel van een kleurtje aan op je plattegrond.
  3. Hoe wil je het verlichten?
    Nu je weet wat je wilt verlichten is het handig om na te denken over lichtsterktes. Sommige plekken hebben meer licht nodig dan andere. Zo wil je misschien meer licht bij de deur zodat je nooit meer naar het sleutelgat hoeft te zoeken. En wil je minder of zachter licht bij de eettafel voor een gezellige sfeer.
  4. De lichtrichting bepalen
    Bepaal nu per onderdeel vanaf welke richting je iets wilt verlichten. Zo wil je een boom wellicht vanaf onder verlichten en het tuinpad vanaf boven. Door te bepalen vanaf welke richting het licht moet komen kun je gemakkelijker het juiste type buitenlamp bepalen.
  5. Welke buitenlampen te gebruiken
    Je lichtplan is compleet, tijd om te bepalen welke buitenlamp je gaat gebruiken. Deze zoek je natuurlijk uit bij Meerdanlicht.nl. In onze webshop vind je een groot assortiment buitenverlichting. Met behulp van onze filters vind je snel de perfecte lamp voor jouw tuin!

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?


We hebben het net al even gehad over lichtsterkte. Van een te donkere of overbelichte tuin wordt natuurlijk niemand vrolijk. Door te bepalen waar je functionele verlichting nodig hebt en waar je liever sfeerverlichting terugziet, kun je een diverse en gezellige tuin creëren. Maar naast het type licht en de sterkte hiervan, speelt de kleur ook een rol. Ben je op zoek naar helder witlicht of warm kaarslicht met een gele gloed? Misschien ben je zelfs op zoek naar gekleurd licht met behulp van slimme buitenverlichting. Hier lees je alles over de kleurtemperatuur van licht.

Smart Garden

Tot slot willen we je graag nog kennis laten maken met een smart garden. Een smart home wordt een steeds bekender begrip, maar men weet vaak nog niet dat het ook mogelijk is om je buitenverlichting ‘smart’ te maken. Met behulp van slimme producten kun je jouw tuin nog comfortabeler, energiezuiniger en veiliger maken.

Slimme buitenlampen

Een slimme tuinlamp is vaak het eerste waar je aan denkt bij een slimme tuin. Het is net zo gemakkelijk te installeren als een normale lichtbron. Het enige verschil is dat een slimme lamp gebruik maakt van bluetooth of een bridge waardoor je de verlichting kunt bedienen via een app op je smartphone.

Afhankelijk van de gekozen slimme lamp kun je deze aan en uit zetten, dimmen of de kleur van de verlichting aanpassen. Maar dat is niet alles, je kunt ook timers instellen zodat de lampen op een vaste tijd aan en uit gaan. Dat is natuurlijk handig zodat je er geen omkijken naar hebt, maar het schrikt ook inbrekers af wanneer je een avondje van huis bent. 

Buitenverlichting met sensor

Een buitenlamp met sensor heeft verschillende voordelen en geeft een veilig gevoel. De lamp gaat alleen aan wanneer er beweging is binnen het bereik van de sensor. Dit geeft je gasten een warm welkom maar schrikt ongenodigde gasten zoals inbrekers af. De lamp schakelt zichzelf na verloop van tijd ook weer uit, zo heb jij er geen omkijken naar en staat de lamp niet onnodig aan. Handig en goed voor de portemonnee!

Tijd om te genieten van je buitenverlichting!

Nu je weet waar je allemaal op kunt letten en wat de mogelijkheden zijn van buitenverlichting is het tijd om aan de slag te gaan en te genieten van een gezellige, goed verlichte tuin. Laat de zwoele zomeravonden maar komen, jij bent klaar om te genieten tot in de late uurtjes!