Wat is kleurtemperatuur? (Kelvin)
De kleurtemperatuur van verlichting is de warmte van het licht. Dit heeft niet te maken met hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Voor het aanduiden van de kleurtemperatuur gebruiken we de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin is, hoe “warmer” en geler het licht is.
De meeste lampen in het assortiment van Meerdanlicht.nl hebben een kleurtemperatuur van 2700 Kelvin. Dit is het warm witte licht dat je gewend bent van een gloeilamp. Ideaal voor woonkamer- of slaapkamerverlichting.
De kleurtemperatuur van een lamp staat bij de productspecificaties vermeld. Staat er geen kleurtemperatuur vermeld? Dan wordt het armatuur exclusief lichtbron geleverd en beschikt het armatuur ook niet over geïntegreerde LED verlichting. Je kunt dan zelf een lichtbron selecteren met de kleurtemperatuur die jij wenst.
Kleurtemperatuur van LED verlichting
LED verlichting is tegenwoordig net zo sfeervol en warm als traditionele verlichting. Philips Hue staat aan de top van comfort verlichting. Philips Hue lampen bedien je via je smartphone of tablet, of met één van de handige bedieningsmogelijkheden. Wat Philips Hue verlichting uniek maakt, is dat je zelf de kleurtemperatuur kunt kiezen en deze eenvoudig kunt veranderen. Bij Philips Hue White Ambiance verlichting heb je de keuze uit maar liefst 50.000 wittinten (van helder, koel daglicht tot sfeervol gedimd licht), en bij Philips Hue White and Color Ambiance verlichting komen hier nog eens 16 miljoen lichtkleuren bij!
Met Philips SceneSwitch lampen kun je tussen 4 verschillende kleurtemperaturen wisselen, zonder een externe dimmer. Je wisselt tussen de scenes met je bestaande schakelaar. Met de WarmGlow lampen van Philips is de regel: hoe meer je dimt, hoe warmer je dimt. Hier is echter wel een externe dimmer voor vereist.
Kleur - temperatuur
De kleurtemperatuur is afhankelijk van de soort lichtbron. Van warm naar koud:
- 1800K: warm licht zoals kaarslicht
- 2700K: warm wit licht zoals een gloeilamp
- 3000K: warm wit licht zoals een halogeenlamp
- 4000K: wit licht met warme gloed, zoals het licht met TL buizen
- 4800K: daglicht met direct zonlicht
- 5500K: standaard wit daglicht