Wat betekent lumen?

Waar je vroeger keek naar het aantal watt op de verpakking van een lamp om te achterhalen hoeveel licht deze geeft, kijk je tegenwoordig naar het aantal lumen.  Het aantal lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst van een lamp. Voor watt geldt dat niet. Met watt meet je namelijk het energieverbruik van een lamp en niet de lichtopbrengst.

Het verschil tussen lumen en watt

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren, werd de lichthoeveelheid uitgedrukt in watt. Tegenwoordig staat de hoeveelheid lumen groter op de verpakking dan de hoeveelheid watt. Logisch, want alleen met lumen kun je verschillende lampen (halogeenlamp, spaarlamp en ledlamp) goed met elkaar vergelijken.

Dit kan even wennen zijn. Daarom vergelijken we hier de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt van een gloeilamp. Dit zie je ook op de verpakkingen van onze LED lichtbronnen staan. Voorbeeld: wanneer op de verpakking van een lamp 470 lumen staat, komt dit overeen met een gloeilamp van 40 watt.

Gloeilamp wattage Lichtopbrengst
15 watt 100 tot 150 lumen
25 watt 200 tot 300 lumen
40 watt 400 tot 500 lumen
60 watt 700 tot 800 lumen
75 watt 900 tot 1.000 lumen
100 watt meer dan 1.300 lumen

Bijvoorbeeld: een lamp met 800 lumen verlicht gemakkelijk een hele kamer. Een lamp met 200 lumen is geschikt voor bijvoorbeeld een schemerlamp. Wanneer je meerdere sfeerlampjes bij elkaar plaatst (bijvoorbeeld in een kroonluchter) raden we je aan om lampjes van niet meer dan 100 lumen te gebruiken.

Uitzondering bij spots (reflectorlampen)

Bovenstaande tabel en uitleg geldt alleen voor rond schijnende lampen zoals peertjes. Voor spots met reflectorlampen gelden andere regels omdat de lichtbundel in een spot feller is. Een spot hoeft dus minder lumen te hebben dan een peertje om hetzelfde effect te creëren.

We raden je aan om een lamp met zo’n 250 lumen te gebruiken wanneer je een 35 watt halogeenspotje vervangt. Als vervanging van een 50 watt halogeenspot raden we je aan 350 tot 400 lumen te gebruiken.


Kom je er niet uit? 

Geen probleem, wij staan graag voor je klaar om al jouw vragen over verlichting te beantwoorden.

Populaire producten