Energielabels

Sinds september 2021 hebben alle lampen een nieuw energielabel gekregen. De zuinigste lampen hebben energielabel A en de minst zuinige G.

De oude labels met energielabel A+ en A++ kun je nog tot maart 2023 tegenkomen en dat zorgt soms voor verwarring. Wij leggen graag nog eens aan je uit wat je moet weten over het nieuwe energielabel.

Nieuw energielabel

Op 1 september 2021 is er een nieuw energielabel geïntroduceerd. Het nieuw label loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood). Hierbij is A het zuinigst en G het minst zuinig. De oude labels liepen van A++ tot en met E (minst zuinig).

Het nieuwe systeem is ontwikkeld omdat er geen groei meer in zat. Bij het oude label zaten veel lampen en elektrische apparaten al op het hoogste niveau. Daarnaast zouden alle plusjes alleen maar leiden tot verwarring. Het nieuwe label heeft geen plusjes meer, geeft meer duidelijkheid over de energiezuinigheid van het product en biedt ruimte voor groei. 

Is mijn lamp nog wel zuinig?

De overgang naar het nieuwe energielabel betekent niet ineens dat een lamp minder energiezuinig is geworden. Je hoeft dus niet te schrikken als je lamp koopt met nieuw energielabel D. De lampen die op het nieuwe energielabel D of E krijgen zijn ongeveer te vergelijken met het oude A++ label. Label F en G komen overeen met A+.

Het nieuwe systeem creëert daarmee ruimte voor verbetering op het vlak van energiezuinigheid. Voor de ontwikkeling van nog zuinigere lampen is energieklasse A gereserveerd. Op dit moment kom je daarom nauwelijks lampen tegen met energielabel A.

Dubbele labels tot 2023

Tot en met maart 2023 mogen (web)winkels nog lampen met het oude energielabel verkopen. Dit komt omdat het ontzettend veel werk is om alle oude verpakkingen te vervangen voor nieuwe. Daardoor kun je verpakkingen tegenkomen met zowel het oude als het nieuwe energielabel. We begrijpen dat dit verwarrend kan zijn, want hoe weet je of je het met oude of het nieuwe label te maken hebt?

  • Als er een QR-code op het label staat dan heb je het nieuwe energielabel.
  • Nieuwe energielabels lopen van A tot G. Een lamp met B of C is dan een zuinige keuze, op dit moment zijn dit de zuinigste lampen die er zijn
  • Oude energielabels lopen van A++ tot E. Een lamp met A++ is dan een zuinige keuze.

Kom je er niet uit? 

Geen probleem, wij staan graag voor je klaar om al jouw vragen over verlichting te beantwoorden.

Populaire producten