Dimmen van lampen

Gaan jouw lampen soms ook spontaan aan en uit? Flikkerende verlichting is niet erg sfeervol en zelfs storend. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerde combinatie van een LED lamp en dimmer. Over het dimmen van lampen is veel informatie beschikbaar. Maar waar moet je nu exact rekening mee houden? We leggen het graag aan je uit.

1. Is ieder armatuur dimbaar?

Een armatuur zonder lichtbron is altijd dimbaar. De lichtbron bepaalt immers of je kunt dimmen of niet. Dus een armatuur waar je zelf een dimbare lichtbron in plaatst, is in principe dimbaar.

Er zijn ook armaturen die inclusief lichtbron geleverd worden. Kijk dan goed of de meegeleverde lichtbron dimbaar is. Dit is vooral belangrijk bij armaturen met ingebouwde lichtbronnen (bijvoorbeeld integrated LED). Deze kunnen immers niet vervangen worden door een andere lichtbron.


2. Welke lichtbron is dimbaar?

De ontwikkeling van lichtbronnen verloopt in sneltreinvaart. Waar Edison ons in 1881 kennis liet maken met de gloeilamp, zijn de opvolgers (halogeenlamp en spaarlamp) ook alweer verouderd. LED is de toekomst. Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar.

Ook slimme lichtbronnen, zoals die van Philips Hue en AduroSmart, worden steeds populairder. Al deze LED lampen zijn eenvoudig draadloos te dimmen via een app op je smartphone of tablet, of met een van de handige bedieningsmogelijkheden. Hier is dus geen aparte dimmer voor nodig.

Kortom: een spaarlamp is in de meeste gevallen niet dimbaar. De overige lampen zijn wel dimbaar, mits je een kwalitatieve dimbare lichtbron én een passende dimmer gebruikt. Het dimmen van LED lampen vraagt bijzondere aandacht, lees daarom zeker verder!

3. Welke dimmer heb ik nodig?

Voorheen was voor LED verlichting een speciale LED dimmer nodig. Wij hebben dé perfecte oplossing voor het dimmen van al jouw verlichting. De muurdimmer van Lucide is een universele dimmer, geschikt voor alle typen lichtbronnen (met uitzondering van de meeste spaarlampen).

Let op: voor 12 volt lichtbronnen is een transformator nodig en voor LED lampen een LED-driver.


Kom je er niet uit? 

Geen probleem, wij staan graag voor je klaar om al jouw vragen over verlichting te beantwoorden.

Populaire producten