Een ventilator kopen, dit is waar je op moet letten.

De zomer komt eraan en de temperaturen beginnen te stijgen, een huis waarin je even kunt afkoelen is dan wel zo fijn. Hoe ga je dat doen? Twijfel je of een ventilator de juiste keuze is voor jou? Wij vertellen je graag meer over de voordelen van een ventilator en hoe je deze zo duurzaam mogelijk kunt gebruiken, zelfs in de winter!

Het verschil tussen een airco en een ventilator

Puffen van de hitte is verleden tijd met de verschillende mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Maar wat is nu het verschil tussen een airco en een ventilator en waarom is een ventilator een betere keuze.

Een airco koelt de lucht in een ruimte tot de ingestelde kamertemperatuur. Je hebt dus zelf controle over de temperatuur van de kamer. Een nadeel is dat het aanschaffen van een goed aircosysteem erg duur kan zijn, om nog maar te zwijgen over de hoge energiekosten die het met zich meebrengt. Daarnaast werkt een airco het beste wanneer de ruimte is afgesloten. Dit betekent dat dezelfde (vervuilde) lucht in de ruimte circuleert waardoor vocht en uiteindelijk schimmels kunnen ontstaan. Dit is niet bevorderlijk voor je luchtwegen en gezondheid.

Maar met een ventilator krijg ik toch nooit mijn ruimte koel? Dat klopt, maar doordat de ventilator de luchtstroom verplaatst kan de gevoelstemperatuur tot 8 graden afnemen. Een ventilator met een grote waaier werkt dan het best, omdat deze meer lucht verplaatst. Daarbij hoeft een ventilator niet gebruikt te worden in een afgesloten ruimte, maar is het juist beter om een ventilator bij een open deur of raam te zetten. En we hoeven je vast niet meer uit te leggen dat frisse lucht gezond voor je is.

Duurzaamheid van een ventilator

Ben je al overtuigd van een ventilator of nog niet helemaal? We nemen je graag mee in de duurzaamheid van een ventilator. Een ventilator verbruikt namelijk veel minder stroom dan een airco. Afhankelijk van het gebruik en de grootte van de ventilator, kun je veel besparen op je energierekening. Wil je een ventilator die nog duurzamer is? Dan is het zinvol om ook naar de motor van de ventilator te kijken.

AC of DC motor

Bij de keuze van een duurzame ventilator is het slim om rekening te houden met het type motor dat hij heeft. Er zijn twee soorten motoren: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Het grote verschil tussen deze twee is het energieverbruik.

Bij wisselstroom wisselt de spanning continu tussen positief en negatief, het schakelen hiertussen kost onnodig stroom. Gelijkstroom zorgt ervoor dat de spanning continue blijft, hierdoor verbruikt de ventilator tot wel 70% minder stroom. Daarnaast zijn gelijkstroom ventilatoren voorzien van een nieuw type elektrische motor waardoor ze erg stil zijn, perfect dus voor bijvoorbeeld je slaapkamer.

Ventilatoren met zomer én winterstand

Wie denkt dat een ventilator alleen in de zomer gebruikt kan worden heeft het mis. De meeste ventilatoren hebben een zomer- en een winterstand. Deze, vaak plafondventilators, beschikken over een motor die twee kanten op kan draaien. Bij het gebruik van de zomerstand wordt de lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect.

De winterstand zorgt ervoor dat de bladen in tegengestelde richting gaan draaien. De lucht beweegt dan ook de tegenovergestelde richting op. De warme lucht wordt als het ware tegen het plafond geblazen, waardoor het langs de muren weer naar beneden komt. Dit is ideaal bij hoge plafonds omdat warme lucht opstijgt en de temperatuur op de vloer dan lager is dan aan het plafond. Dit verschil kan oplopen tot enkele graden.

Een plafondventilator met winterstand zorgt dan voor een betere verspreiding van de warme lucht en lagere stookkosten. Het is bewezen dat de winterstand van een plafondventilator je stookkosten tot wel 10% kan verlagen.

Combinatie airco en ventilator

Mocht je al een airco hebben, dan raden we zeker aan om deze te combineren met een ventilator. Deze combinatie kan namelijk leiden tot een besparing van 40% op je aircokosten. Een airco koelt de lucht, maar heeft doorgaans maar een kleine opening waar de lucht doorheen komt. Hierdoor voel je de kou wel als je direct onder de airco staat, maar duurt het even voordat de gehele ruimte koeler aanvoelt. Door een ventilator in de buurt van de airco te hangen zorg je voor een snellere en betere verspreiding van de koele lucht. Je airco hoeft hierdoor minder hard te werken of kan zelfs eerder uitgezet worden.

Diameter ventilator

Ventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Een te kleine ventilator in een grote ruimte kan zorgen voor een ongebalanceerd klimaat, terwijl een grote ventilator in een kleine ruimte erg overweldigend kan overkomen. Het is dus belangrijk hier goed op te letten bij de aanschaf van een ventilator. Hoe doe je dit?

Bepaal eerst in welke ruimte je de ventilator wilt plaatsen. Is deze groter dan 6 m², dan rijden wij een ventilator met een diameter van 132 cm of groter aan. Hiermee genereer je voldoende luchtstroom voor de ruimte. In een kamer van 4x5 meter of kleiner, volstaat een ventilator met een diameter van 122 cm.

Aantal bladen

Een ventilator heeft meerdere bladen, het aantal bladen aan een ventilator kan groot verschil maken. Er zijn ventilatoren met 3, 4 of zelfs 8 bladen. Hoe minder bladen een ventilator heeft, hoe meer ruimte er ontstaat tussen de bladen. Doordat er meer ruimte is kan er ook meer luchtstroom ontstaan en dus meer verkoeling. Tijdens warme zomerdagen is een ventilator met 3 of 4 bladen dus effectiever dan een ventilator met 5 of meer bladen.

Installatie plafondventilator

Bij een verplaatsbare ventilator zoals een tafelventilator of vloerventilator hoef je met weinig dingen rekening te houden. Bij de installatie van een plafondventilator is dat wel anders. Een plafondventilator moet namelijk minimaal 30 cm vanaf het plafond worden geplaatst en ook 30 cm vanaf de dichtstbijzijnde muur. De ruimte tussen de bladen van de plafondventilator en de vloer moet minimaal 2,3 meter zijn.

Is het plafond hoger dan 3 meter dan is het verstandig om de plafondventilator lager te hangen. Hiervoor is een verlengstang (down rod), verkrijgbaar. Dit is een metalen pijp welke je eenvoudig aan de behuizing van de plafondventilator kunt bevestigen. Hierdoor wordt de afstand tussen het plafond en de ventilator groter en komt hij lager te hangen. Dit is gunstig voor de verkoeling in de ruimte. In ons assortiment vind je diverse verlengstangen, down rods, van 91 cm waardoor de verkoeling een stuk dichterbij is.

Heb je een plafond met een schuin dak dan kan het zijn dat de ventilatorbladen te weinig ruimte hebben. Dit is ook op te lossen door de plafondventilator lager te hangen door middel van een verlengstang.


Kom je er niet uit? 

Geen probleem, wij staan graag voor je klaar om al jouw vragen over verlichting te beantwoorden.

Populaire producten