Hoe vind je de perfecte ventilator?
Ruimte
Bepaal allereerst welke ruimte je wilt verkoelen. Is deze groter dan 6m2, bijvoorbeeld de woonkamer? Dan raden wij een ventilator aan met een diameter van 132cm of groter. Hiermee genereer je voldoende luchtstroom. In een kamer van 4m x 5 m of kleiner, zoals een eetkamer of slaapkamer, volstaat een ventilator met een diameter van 122cm. Een kleine ventilator in een grote kamer kan voor een ongebalanceerd klimaat zorgen, terwijl een grote ventilator in een kleine kamer erg overweldigend kan overkomen. Kijk hier dus goed naar!
Materiaal
In drukkere ruimtes zoals de woonkamer of keuken kun je gerust een ventilator kiezen met plastic of metalen bladen. Voor de slaapkamer of studeerkamer raden wij een ventilator met houten bladen aan. Deze zijn stiller. De plastic of metalen bladen circuleren doorgaans wel meer lucht, vanwege de vorm van de bladen.
Aanbevolen ventilator groottes
In deze tabel vind je een handig overzicht van de geadviseerde ventilator grootte:
Kamer grootte in M² | Ventilator grootte in centimeters |
7 - 13 | 91 - 106 |
13 - 21 | 122 |
21 - 37 | 127 - 142 |
37+ | 152 |
Installatie
Ventilator - De ventilator moet minimaal 30 cm vanaf het plafond worden geplaatst. De afstand tot de muur of muren is eveneens minimaal 30 cm. De ruimte tussen de bladen van de plafondventilator en de vloer moet minimaal 2,3 meter zijn.
Wat te doen bij een hoog plafond? - Als de hoogte van je plafond groter is dan 3 meter, dan kan een extension rod handig zijn om de koele lucht wat verder naar beneden te brengen. Veel ventilatoren hebben de optie om een bijpassende down rod mee te bestellen. Kijk hiervoor desgewenst bij de accessoires. Met de downrod verlaag je de ventilator tot 90 cm. Knip deze eventueel tot de gewenste lengte. Let er bij de installatie op dat de ventilator minimaal 30 cm vanaf het plafond wordt geplaatst.
Lichtbron - Als een ventilator de belangrijkste bron van licht in je kamer vervangt, dan is het handig om een ventilator te kiezen, inclusief verlichting. Veelal wordt de bijpassende lichtbron dan direct meegeleverd. Bij sommige ventilatoren is het mogelijk om een aparte lichtkit bij te bestellen en onderaan de ventilator te monteren. Zo geniet je van verlichting en verkoeling in één!
Zomerstand - De meesten van mensen gebruiken ventilatoren in de zomer. We zijn dan op zoek naar verkoeling. Een ventilator van Beacon Lighting verlaagt niet per definitie de temperatuur. Wat hij wél doet, is de gevoelstemperatuur laten zakken door middel van lichtcirculatie. Wist je dat de gevoelstemperatuur wel tot 8 graden kan dalen met effectieve luchtcirculatie? Indien je een ventilator gebruikt in combinatie met airconditioning, bespaar je tot wel 40% op energiekosten!
Winterstand - De meeste ventilatoren van Beacon hebben naast een zomerstand ook een winterstand. Deze verplaatst de warme lucht vanaf het plafond naar beneden. Deze techniek bespaart ongeveer 10% op verwarmingskosten, uiteraard afhankelijk van type ventilatoren en het gebruik ervan.
Energiebesparing - Het verbruik van een ventilator is ongeveer te vergelijken met die van een 60 Watt lichtbron. Van Beacon zijn er speciale DC (direct current) ventilatoren die een speciale DC motor hebben en tot 70% minder energie verbruiken dan standaard ventilatoren.